Wat denkt jouw vrouwelijke klant echt?

Ontdek de magie van het begrip voor je klant.

Page content

article content

Genietwerken: echt iets voor jou?

Er is een mooi werkwoord dat ik graag aan je vocabulaire toevoeg: genietwerken. Het lijkt volledig logisch dat mensen niet altijd van hun werk genieten. Maar als je er nog eens anders naar kijkt? Waarom zou het dan logisch zijn dat je niet van je werk geniet? Wat is er vervelend? Wat is er leuk? Je baas, je collega’s, je werkinhoud, je salaris, de files, dreigend ontslag, druk-druk-druk of sleur? Wat is er voor nodig om wel te gaan genietwerken?

Niet voor iedereen?

Zelf heb ik in 2016 een workshop mogen geven in Zwitserland, aan een afdeling die binnenkort word opgeheven. Na twintig, dertig jaar staan de medewerkers straks opeens op straat. Er zijn ook een aantal mensen die mogen blijven. En wat bleek: als ze eerlijk waren tegen zichzelf wilden ze niet blijven…! En hadden ze hun baan ook nooit gezien als een genietwerk-baan. Wie was hier nu het meest getroffen: degene die mocht blijven of degene die werd ontslagen?

Hans en ik leven en werken het hele jaar afwisselend in Nederland en in Spanje. In beide gevallen kiezen we voor een  prachtige natuurlijke omgeving, met zoveel mogelijk prachtig weer. En elk moment weer voelen. ‘Wil ik nu werken? Wil ik nu niets doen? Wil ik nu hier zijn?’ Wat me opvalt is dat het werk me zoveel gemakkelijker afgaat. Alsof alles veel sneller en effectiever gaat, omdat mijn gedachten ook lekker zonnig zijn. Andalusië is ook een mooie plek om iets bij te leren. Misschien wil je wel “Een volgende vakantie verdienen” met je bedrijf en wil je weten welke concrete stappen je daarvoor kunt zetten. Het mooie van dit initiatief? Je wordt ondersteund door Hans en mij. Houd mijn nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie. Want genietwerken is ook: het niet meer alleen te hoeven doen.

Kiezen voor ge-niet-werken

Soms raak je ongewild gevangen in een systeem van geld verdienen en raak je je passie kwijt. En als je die passie hervindt in je onderneming, is het maar al te gemakkelijk om deze opnieuw kwijt te raken in de hoeveelheid activiteiten die uitgevoerd moeten worden. Voor mij is genietwerken de mogelijkheid om altijd de keuze te maken tussen wel of niet werken. En daar altijd bewust mee bezig te zijn. Ge-niet-werken dus. Hoeveel geld heb je nodig om te ge-niet-werken? Hoeveel tijd heb je voor jezelf nodig om te ge-niet-werken? Hoeveel energie heb je ervoor nodig? Hoe plan je dat in voor jezelf?

Genietwerken als project

Ik heb er zelf drie jaar over gedaan om tot het fenomeen genietwerken te komen. Het vergde veel zelfdiscipline. Heel goed kijken naar wat ik wil en waar ik wel of niet van geniet. Het pakken van de kleine momenten. Schijnt de zon? Kans voor een wandeling! Kans om buiten met mijn klant te skypen. Kans om lekker naar de supermarkt of de groentemarkt te fietsen voor de boodschappen in plaats van met de auto. Kans om op het strand te werken met mijn lap top op schoot. Kans om…gewoon even niets te doen.

Dankbaar zijn voor wat er is. Alert blijven en in het moment. Een kwestie van goed opletten. Wat me daarbij hielp was dat ik me bij elke in te plannen activiteit bleef afvragen of ik nog steeds de keuze kon maken. Wel werken of niet werken? Leuk werk of stom werk? Leuke klant of vervelende klant? Zelf doen of uitbesteden? En als dat niet zo was: een project starten om die keuze wel weer te kunnen maken.

Niet reactief maar creatief

Dat betekent: niet wachten op vervelende gebeurtenissen, maar actief aan de slag. Ik startte bijvoorbeeld op Facebook een vakantiegevoel-challenge met mezelf en hield dit dertig dagen vol. Ik leerde heel veel over een gevoel wat dichtbij het genietwerken-gevoel kwam.

Leuk detail: als ik in Spanje ben werk ik in het weekend in een Spaans restaurant ‘la Maroma’ . Niet alleen ontmoet ik daar heel leuke klanten voor mijn netwerk, ook het Spaans leren gaat vrijwel ongemerkt!

Hoe zorg jij ervoor dat je altijd genietwerkt of ge-niet-werkt? Deel het hier met ons ter inspiratie.

Comment Section

9 reacties op “Genietwerken: echt iets voor jou?


Door Sonja Renfurm op 25 juli 2016

En hoe doe je dat als je niet zelfstandig bent maar in loondienst?


Door Jacqueline Moleman op 26 juli 2016

Dag Sonja, een goede vraag en ik merk dat ik in loondienst ook altijd heb gekeken naar: wat motiveert mij, met welke collega’s werk ik graag, welk salaris past bij mij? Afhankelijk van je leerstijl zijn er waarden die voor jou belangrijk zijn. Zorg dat ze worden ingevuld door je werkgever door het gesprek aan te gaan en/of zorg ervoor dat je naast je werk ook bezigheden vindt die jouw hoeveelheid genietmomenten op een dag optimaal maken.


Door Nick op 29 juni 2016

Ik ben erg van het genietwerken 🙂 en is voor iedereen beschikbaar. Wel is zelfdiscipline een dingetje. Hoe hou jij jezelf scherp, Jacqueline?


Door Jacqueline Moleman op 29 juni 2016

Ja! Genietwerken is voor iedereen, Nick! Als ik heel scherp heb wat ik wil, ben ik alert als een vorm van zelfdiscipline: ik laat me dan sturen door mijn passie in plaats van door de mensen om mij heen of door de omstandigheden. Langs die meetlat gaan al mijn activiteiten. Helpt dat voor je?


Door Nick op 27 juli 2016

Zeker, dank je wel en we gaan lekker door met genietwerken 🌞


Door Katrin Van de Water op 28 juni 2016

Genietwerken… Ik vind dat het opgenomen moet worden in de lijst van ‘de mooiste woorden’, net als ‘goesting’…
Jacqueline heeft me als businesscoach geholpen om mijn bedrijf zo op te zetten dat het lukt om onze missie om duizenden mensen te inspireren om hun droombaan of droombedrijf te realiseren, werkelijkheid geworden is. En ik tegelijkertijd deze missie kan combineren met mijn gedroomde lifestyle; 3 weken per maand woon en werk ik in Andalusie!
Dank Jacqueline, voor al je inspiratie en geweldige tips!Door Ingrid Langen op 28 juni 2016

Hoi Jacqueline, wat een fijn artikel! En het is precies zoals je zegt: wanneer je geniet van wat je doet, dan geniet je meer van je leven. En andere mensen genieten meer van jou. Het werkt aanstekelijk. En zo lever je ook nog een bijdrage aan een leuker leven voor anderen. Hoe genieten is dat?


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jacqueline Moleman
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek in je vak? Daar ben ik benieuwd naar. Mijn eigen pad verliep niet over rozen, maar heeft me wel veel geleerd. Dat geef ik graag aan je door. In de verbinding. Op - zoals mijn klanten zeggen - eigen wijze: soms confronterend, altijd praktisch en effectief. Met mijn belofte dat je er vele keren meer mee verdient, dan het bedrag dat je in jezelf investeert. Kijk je het aan of ga je het aan?