Wat denkt jouw vrouwelijke klant echt?

Ontdek de magie van het begrip voor je klant.

Page content

article content

De kracht van Als…dan

Uit mijn nieuwe serie blogs: #Me2 Ik geloof mijn eigen onderhandelingen niet

Deze serie is geboren uit een diep geworteld besef dat ik als vrouw geluk heb gehad in deze tijd te zijn geboren. Maar het ging niet vanzelf en zeker niet zonder mijn onderhandelingsvaardigheden. Bij elk blog geef ik je onconventionele tips uit mijn praktijk. Geen theoretische kennis die je weer aan de kant legt, maar meteen toe te passen voorbeelden voor je ondernemende leven als vakspecialist. Doe er je voordeel mee!

Hoe krijg ik m’n zin?

Al vroeg leerde ik – met twee broers – voor mezelf opkomen. Onze twisten waren nogal fysiek en omdat ze beiden sterker waren dan ik, ontwikkelde ik verrassend snel mijn verbale vaardigheden om mijn zin te krijgen. Want dochters doen meer huishoudelijke klussen dan zoons…althans…dat was toen de gedachte. In de praktijk zette ik daar mijn onderhandelings-vraagtekens bij. Mijn beloning was groot.

Het mantra wat mijn moeder me meegaf: ‘Zorg dat je altijd financieel onafhankelijk bent.’ Ze is een sterke vrouw met een sterke wil en al heel vroeg maakte ik kennis met haar ‘voor wat hoort wat.’ Als ik iets van haar gedaan wilde krijgen, was de beste aanvliegroute om haar te vragen wat ik er voor moest doen.

‘Mam, als ik de hond uitlaat, mag ik dan…?’ Vaak was het dan best een lijstje met karweitjes waarover we onderhandelden: ‘als je dan de hond uitlaat, neem dan ‘even’ een boodschappentas mee, dan kun je van de Spar een paar boodschappen meebrengen.’ Meestal was dat dan zo’n grote lijst, dat ik zuchtte: ‘Als het zóveel boodschappen zijn, ga ik met de fiets en moet iemand anders de hond uitlaten. Of iemand anders moet de boodschappen doen, kan ook.’Peinzend keek ze me dan aan, want dan moest ze haar zoons vragen dit te doen en die waren veel minder toegeeflijk…’Ok, ga dan maar wandelen met de hond, maar wel een groot rondje’. Blij huppelden we weg, onze hond en ik. En als ik dan terugkwam was de discussie met mijn broer vaak nog gaande: ‘Ik ga het niet doen! Waarom mag zij altijd de leuke dingen doen en ik de stomme dingen!’ Uhhh…omdat ik kan onderhandelen?

Mijn beste onderhandelingszin: de kracht van ‘ als…dan’

Terugkijkend herken ik de onderhandeling. Op het moment zelf was ik gewoon een kind dat haar zin wilde hebben. De beste onderhandelingszin om je zin te krijgen is: ‘als…dan.’ Je gebruikt ‘m als je concessies vraagt, je gebruikt ‘m als je concessies geeft. En als je ‘m niet gebruikt? Dan is het een stuk lastiger om als ouder van je (puber)kinderen iets gedaan te krijgen of als kind iets van je ouders gedaan te krijgen. Vaak verzandt het dan in vervelend gekibbel en kom je er samen niet uit.

Is het bovenstaande herkenbaar voor je? Deel hieronder jouw ongelooflijke onderhandelingservaringen als kind ter inspiratie! 

Comment Section

4 reacties op “De kracht van Als…dan


Door Jeannette op 6 februari 2018

ik heb geen idee wat mijn onderhandelings/copings tactieken waren. Mijn ouders zaten in het verenigingsleven zoals dat toen zo mooi heette en wij moesten overal mee naar toe. Volwassenen hadden toen nog altijd gelijk en kinderen moesten hun mond houden. Buiten mochten we doen wat we wilden, dat wel. Als ik iets echt wil, krijg ik het wel voor elkaar, maar hoe? Nooit over nagedacht. Weet alleen als ik ergens geen zin in had, was ik heel hard de Tina aan het lezen en reageerde nergens op hahaha


Door Jacqueline Moleman op 6 februari 2018

Ook herkenbaar Jeannette, Oost Indisch doof zijn met een boek kon ik ook:-) Heel lastig onderhandelen met iemand waarvan je weet dat ze niet luistert.


Door Liza op 6 februari 2018

Voor mij was het: als ik nu kook, dan hoef ik straks niet af te wassen. Dat was namelijk de regel thuis en ik vond koken veel leuker dan afwassen, dus ik zorgde er meestal voor dat ik wat lekkers had bereid op mijn afwasdagen 🙂


Door Jacqueline Moleman op 6 februari 2018

Zo, dat was een fijne regel Liza, die ging bij ons helaas niet op…Heel slim om je familie gunstig te stemmen met je kookkunsten!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jacqueline Moleman
Wie ben jij? Wat maakt jou uniek in je vak? Daar ben ik benieuwd naar. Mijn eigen pad verliep niet over rozen, maar heeft me wel veel geleerd. Dat geef ik graag aan je door. In de verbinding. Op - zoals mijn klanten zeggen - eigen wijze: soms confronterend, altijd praktisch en effectief. Met mijn belofte dat je er vele keren meer mee verdient, dan het bedrag dat je in jezelf investeert. Kijk je het aan of ga je het aan?